Hoeveel kost het opvoeden van een kind?

Als ouder (of potentiële ouder) sta je er waarschijnlijk niet meteen bij stil, maar kinderen brengt kosten met zich mee. Natuurlijk zijn geen twee kinderen gelijk, en het kan zijn dat je meer moet uitgeven dan andere ouders. Maar weten hoeveel geld je nodig zult hebben voor de opvang van je kind is best handig.

Wat kost een kind gemiddeld?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost je eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van je huishouden. Gemiddeld geef je 26% uit voor twee kinderen, 33% voor drie kinderen.

Deze tarieven omvatten alles, van het huis tot de hogere energierekening. Volgens het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting wordt een kind niet “goedkoper” of “duurder” naarmate je inkomen stijgt; we besteden allemaal ongeveer hetzelfde percentage van ons inkomen aan onze kinderen.

Volgens het Nibud moet een gezin met een middeninkomen en twee kinderen rekenen op een uitgave van ongeveer € 80.000. Volgens het Nibud kost de opvoeding van een kind van de geboorte tot de leeftijd van 12 jaar gemiddeld meer dan € 50.000. De kosten van de middelbare school (12-18 jaar) bedragen volgens het Nibud nog eens € 30.000 per jaar.

De uitgaven beginnen al voor de baby geboren is, met de bouw van de kinderkamer en de aanschaf van babyartikelen. Luiers alleen al kosten ongeveer €1500. Dan zijn er nog eten en drinken, kleding, clublidmaatschappen, vakanties, en nog veel meer uitgaven.

Gerelateerde berichten