Ik wil sparen in crypto: hoe begin ik?

In de afgelopen jaren heeft cryptocurrency veel aandacht gekregen. Ooit het domein van nerds en early adopters, is crypto mainstream geworden: iedereen, van je kapper tot je oma, heeft het over Bitcoin. Met al deze aandacht is het je vergeven als je denkt dat crypto slechts een rage is. Maar de waarheid is dat er echte waarde zit in cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum en Ripple. Hier een blik op enkele van de redenen waarom je zou moeten overwegen in crypto te investeren.

De voordelen van crypto

Een van de grootste voordelen van cryptocurrency is dat het niet onderhevig is aan inflatie zoals traditionele fiatvaluta dat zijn. Dat komt omdat er een beperkte voorraad cryptomunten is – er zullen bijvoorbeeld ooit maar 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn. Dit vaste aanbod betekent dat als de vraag naar crypto toeneemt, ook de prijs zal stijgen. Dit maakt crypto kopen zoals muntgeld dogecoin kopen tot een potentieel geweldige langetermijninvestering.

Een ander voordeel van cryptocurrency is dat het gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet onderhevig is aan de grillen van centrale banken of overheden. Als je bijvoorbeeld in Bitcoin investeert, kan geen enkele entiteit langskomen en zeggen “we gaan meer Bitcoin drukken” en zo je investering devalueren. Deze decentralisatie maakt crypto ook veel beter bestand tegen fraude dan traditionele fiatvaluta.

Cryptocurrency via bijvoorbeeld anycoindirect.eu/ biedt gebruikers ook een hoge mate van anonimiteit. Als je bijvoorbeeld een transactie doet met Bitcoin, is je persoonlijke informatie niet aan de transactie verbonden. Dit maakt het heel moeilijk voor iemand om je uitgaven te volgen of je tegoeden te bevriezen.

De risico’s van crypto

Natuurlijk is geen enkele investering zonder risico, en cryptocurrency is daarop geen uitzondering. Een van de grootste risico’s van beleggen in crypto is dat het een heel nieuwe activaklasse is. Dat betekent dat er niet veel historische gegevens zijn om te gebruiken bij het maken van voorspellingen over toekomstige prijsbewegingen. Als zodanig kunnen prijzen zeer volatiel zijn – en beleggers kunnen in korte tijd zowel grote winsten als grote verliezen ervaren.

Een ander risico om te overwegen voordat je investeert in cryptocurrency is de mogelijkheid van hacken en diefstal. Omdat cryptobeurzen online en meestal ongereguleerd zijn, zijn ze uitstekende doelen voor hackers die het geld van mensen willen stelen. Als je toch in crypto investeert, zorg er dan voor dat je alleen investeert wat je je kunt veroorloven te verliezen en sla je munten op in een veilige portemonnee.

Sparen via crypto

Nog even in het kort: Voor iedereen die dus onder een steen heeft geleefd (of gewoon niet op het nieuws heeft gelet), cryptocurrency is een digitale of virtuele valuta die cryptografie gebruikt voor de veiligheid. Het is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet onder controle staat van de overheid of financiële instellingen. Bitcoin, de bekendste cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd. Cryptocurrencies worden vaak verhandeld op gedecentraliseerde beurzen en kunnen ook gebruikt worden om goederen en diensten te kopen. Dus, hoe begint men in de cryptowereld?

Eerst moet je een cryptocurrency exchange kiezen. Er zijn een aantal exchanges, dus doe je onderzoek om er een te vinden die bij je past. Heb je eenmaal een exchange gevonden, dan moet je een account aanmaken en wat geld storten. Zodra je rekening gefinancierd is, kun je beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies. En dat is het! Vergeet alleen niet om altijd je eigen onderzoek te doen en nooit meer te investeren dan je je kunt veroorloven te verliezen.

Conclusie:

Cryptocurrency heeft een lange weg afgelegd sinds zijn ontstaan iets meer dan tien jaar geleden. Wat ooit een esoterische technologie was die alleen door de meest tech-savvy onder ons werd gebruikt, is een mainstream fenomeen geworden waarbij iedereen, van grootouders tot kinderen, meedoet. En hoewel er zeker risico’s verbonden zijn aan investeren in crypto, zijn er ook echte voordelen – vooral als je op zoek bent naar een alternatief voor traditionele fiatmunten zoals USD of EUR. Dus als je erover denkt om in cryptocurrency te investeren, laat je dan niet afschrikken door de neezeggers – er is hier echte waarde.

Gerelateerde berichten