Er zijn veel voordelen aan het bouwen van je eigen PC. Van geld besparen tot precies weten welke onderdelen in de machine gaan, er is voor elk wat wils. Het belangrijkste voordeel is dat je veel geld kunt besparen door je eigen computer te bouwen. Omdat de prijzen van onderdelen voortdurend veranderen is het misschien moeilijk om te weten hoeveel je werkelijk bespaart, maar in het algemeen kan het variëren van € 100 – € 500 dollar, afhankelijk van de soort hardware die je koopt en of je al of niet iets op maat maakt met kasten, koelingsopstellingen enz
Als je manieren zoekt om de kosten te drukken, dan is zelf je PC bouwen misschien wel de juiste manier!
Kant-en-klaar kopen vs zelf bouwen
Vooraf gebouwde computers kunnen u snel aan de slag helpen, maar hebben vaak beperkte componenten of andere nadelen die u kunnen bijten. Het bouwen van een pc is de te kiezen route in termen van kwaliteit. Componenten kunnen echter duur worden en gebruikersfouten kunnen honderden dollars kosten. Hoe dan ook, er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden die een aanzienlijk verschil kunnen maken, ongeacht welke optie u uiteindelijk kiest. Gelukkig vertelt deze gids je alles wat je moet weten over het bouwen versus het kopen van een pc, zodat je kunt bepalen welke het beste bij je past.
Moet je een pc bouwen?
Het succesvol voltooien van een nieuwe pc-build is een van de meest lonende gevoelens die er zijn. Na uren van onderzoek en werk heb je een krachtige machine die lang zal blijven functioneren. Helaas kan het samenstellen van die nieuwe pc nogal stressvol zijn. Alles, van compatibiliteitsproblemen tot gebruikersfouten, kan het proces exponentieel moeilijker en duurder maken. Er zijn gelukkig heel veel bronnen die het bouwen van een pc voor iedereen mogelijk maken.
Als je besluit of je wel of niet een pc moet bouwen, bekijk dan eerst deze voor- en nadelen:
Voordelen van het bouwen van een pc
Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het bouwen van een pc:
- Goedkoper op lange termijn . In eerste instantie is het bouwen van een pc altijd duurder dan het kopen van een kant-en-klaar apparaat. Wanneer componenten afzonderlijk worden gekocht, zijn ze echter vaak van betere kwaliteit dan de in bulk bestelde componenten die in kant-en-klare computers gaan. Dit leidt tot een algehele betere bouwkwaliteit waardoor de computer een langere levensduur heeft. Door een pc te bouwen, bespaart u op de lange termijn geld, omdat u componenten waarschijnlijk niet zo vaak hoeft te vervangen of repareren als bij een pre-built.
- Makkelijker te repareren . Wanneer een onderdeel defect raakt in een door u gebouwde pc, is het gemakkelijker te identificeren omdat u beter bekend bent met elk onderdeel. Wanneer u afzonderlijke computercomponenten koopt, worden deze vaak geleverd met extra reserveonderdelen die vooraf gebouwde computers niet hebben. Deze extra onderdelen kunnen u soms dure reparatierekeningen of onnodige bezoeken aan technische ondersteuning besparen.
- Betere algemene kwaliteit . Als topprestaties uw doel zijn, bouw dan een pc. Door een pc te bouwen, kunt u elk onderdeel dat in uw machine gaat, handmatig selecteren. Wanneer u volledige controle heeft over de interne componenten van uw computer, kan het uiteindelijke product een betere algehele bouwkwaliteit hebben. Vooraf gebouwde pc’s richten zich vaak op slechts een CPU of GPU en vullen de rest van de computer met goedkopere, minder wenselijke componenten.
Nadelen van het bouwen van een pc
Hier zijn enkele van de meest voorkomende nadelen van het bouwen van een pc:
- Duurder vooraf . Het kopen van afzonderlijke onderdelen voegt kosten toe zoals verzendkosten of beperkte hoeveelheden die de prijzen opdrijven. Wanneer u een vooraf gebouwde pc koopt, is dat allemaal geen probleem, omdat alle componenten in de pc zijn inbegrepen in de oorspronkelijke prijs.
- Gebruikersfouten . Hoewel het bouwen van een pc lonend kan zijn, kan het ook een uitdaging zijn als je het nog niet eerder hebt gedaan. De kleinste gebruikersfout kan resulteren in een gebroken pin of gebroken kabel die kostbare componenten kan verpesten. Zelfs de meest ervaren pc-bouwers zijn vatbaar voor incidentele gebruikersfouten. Het goede nieuws is dat er tal van handige tutorials zijn om je stap voor stap door het proces te leiden.
- Compatibiliteit van onderdelen . Wanneer u een pc bouwt, is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle onderdelen die u koopt compatibel zijn met elkaar. Alles, van de behuizing tot de ventilatoren, heeft specifieke behoeften waaraan andere componenten moeten voldoen om het eindproduct te laten werken zoals bedoeld. Als u onderdelen aanschaft zonder de compatibiliteit te controleren, kunt u eindigen met een GPU die niet in uw geval past of, erger nog, een moederbord dat uw CPU of RAM niet ondersteunt. Zorg ervoor dat u de componenten controleert op compatibiliteit voordat u ze koopt!